Ugrás a tartalomra

Mikor lehet füvet nyírni, és mikor nem?

2024. július 12. péntek
Részletesen, helyi rendeletben szabályozza a kerület a közösségi együttélés szabályait
Mikor lehet füvet nyírni, és mikor nem?

Annak, aki családi házas övezetbe költözik, nemcsak a madárcsicsergésre kell készülnie, hiszen ezen övezetek természetes velejárói a sok esetben zajjal járó kerti munkák is, mint például a fűnyírás.

Az önkormányzat a békés együttélés érdekében már 2013-ban rendeletet hozott a zajvédelemmel kapcsolatos szabályokról (a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről), amely rögzíti: „A közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartást valósít meg, aki a Budafok-Tétény Budapest XXII. kerületi Önkormányzat közigazgatási területén – kivéve a külterületi mezőgazdasági célra hasznosított területeket – magánszemélyek háztartási igényeit szolgáló, kertépítéssel és zöldfelület-fenntartással kapcsolatos zajt keltő tevékenységet végez:

- munkanapokon 20.00 és 7.00 óra között,
- szombaton és munkaszüneti napokon 0.00–8.00 óra vagy 16.00 és 0.00 óra között,
- vasárnap és ünnepnapokon 0.00–9.00 óra vagy 12.00 és 0.00 óra között.

Ez tehát azt jelenti, hogy hétköznap 20 óra után nem lehet füvet nyírni vagy más zajt keltő tevékenységet folytatni a kertekben, szombaton pedig csak 8 és 16 óra között, illetve vasárnap 9 és 12 óra között engedélyezett kerületünkben ez a tevékenység.

Aki a rendeletben meghatározott szabályokat nem tartja be, közigazgatási bírsággal sújtható, amelynek felső határa a fenti esetben maximum százezer forint.

A képviselő-testület 2021-ben döntött a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló rendelet módosításáról is. A módosítás három területet érintett. A kereskedelmi üzletek előtti rend és tisztaság biztosítását, az üzletek előtti közterületen történő alkoholfogyasztás megakadályozását. A közterületen történő gépjárműjavítás, -mosás korlátozását. A társasházak előtti közterület rendjének, tisztaságának biztosítását.

Az új rendelet szerint a szeszes italt is forgalmazó üzlet üzemeltetőjének kell gondoskodnia arról, hogy az üzlet nyitvatartási idejében, a bejárattól számított 5 méteres közterületi szakaszon ne fogyasszanak szeszes italt. A rendelkezés hatálya alól kivételt képeznek a közterület-használati engedéllyel, szerződéssel rendelkező vendéglátóegységek teraszai, a megfelelő engedélyekkel rendelkező alkalmi rendezvények, valamint minden év első és utolsó napja.

Szintén az üzletek környékének tisztaságát és rendezettségét szolgálja az a rendelkezés, mely szerint az üzlet üzemeltetőjének a nyitvatartási ideje alatt – a bejárat félméteres körzetében – kisméretű, maximum 50 literes hulladékgyűjtő edényt kell elhelyeznie, és annak kiürítéséről gondoskodnia. Emellett az üzlettől az úttestig terjedő közterületi részt tisztán kell tartania.

Az új rendelkezések másik része a gépjárművek közterületen történő tárolását korlátozza: aki közterületen javítja, tisztítja, illetve e célból tárolja a közterületen a gépjárművet, az megsérti a közösségi együttélés szabályait. A közterületi javítás tilalma alól kivétel a saját tulajdonú, vagy üzemben tartott gépjármű környezetet nem szennyező kisebb javítása. A közterületen történő kocsimosás azonban a rendelkezés alapján tiltott, melynek célja a közterület rendezettségének biztosítása mellett a környezetszennyezés megelőzése is.

Az ismertetett rendelkezéseket megszegő magánszemély kétszázezer forintig, jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet kétmillió forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

A képviselő-testület legutóbb Dankóné Hegedűs Jolán alpolgármester javaslatára idén is módosította a közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló rendeletet. Ennek célja az új szemlélet kialakítása volt annak érdekében, hogy a köz javára mindenki vállalja az egyéni felelősséget: a kertes ingatlannal rendelkező tulajdonosok minimális odafigyeléssel sokat tehetnek azért, hogy környezetük tavasztól őszig, a szúnyogok szaporodásának időszakában is élhető maradjon: figyeljenek a vízgyűjtő edények megfelelő lefedésére, illetve kiürítésére, vagy a kerti pangó vizeket (vizeshordók, ereszcsatornák, kerti játékok stb.), tavakat kezeljék lárvairtó tablettával.

Budafok-Tétény önkormányzata az idén is segítséget nyújt a védekezésben térítésmentesen biztosított szúnyoglárvairtó tablettákkal. Karsay Ferenc polgármester felhívta a figyelmet: „A közterületi pangó vizek kezelése az önkormányzat feladata, a magáningatlanokon azonban nem végezhetnek gyérítést. Ezért kérik, hogy az ingatlantulajdonosok végezzék el ezt a feladatot a közösség érdekében.” A rendeletmódosítás célja nem a büntetés volt, hanem a megelőzés és a felvilágosítás, segítség nyújtása a lakosságnak.

A közösségi együttélés alapvető szabályainak újragondolásánál – egy alaposan körbebástyázott szabályrendszerrel – szankcionálhatóvá váltak a szomszédban élők éjszakai pihenését zavaró, úgynevezett „buliházak” csendháborításai.

Tudjuk, hogy a szabályok betartása alól senkit nem ment fel az, hogyha nem ismeri azokat. Kérnek ezért mindenkit, hogy figyeljen oda ezekre az előírásokra a saját és a lakókörnyezete érdekében! Maradjon kerületünk továbbra is a béke szigete, ahol odafigyelünk egymásra, egy igazi kisváros a nagyvárosban!

(VH – budafokteteny.hu)